Interviu cu hair stylist-ul Sorin Enuica


Cunoscut de foarte mult timp in Romania ca un excelent profesionist in domeniul hair-stylingului si nu numai, stilistul timisorean Sorin ENUICA a decis sa lucreze in marea capitala a modei Milano, unde a inceput munca la un salon de lux. Dupa ani si ani, a deschis un salon (nu singur) in centrul orasului Milano, in societate, caruia i-a dat un nume pe masura artei sale, New Hair.

Considerat unic prin modul in care reuseste sa "construiasca" cele mai inedite frizuri, sa modeleze barba in forme definite sau inventate pe loc, Sorin ENUICA a uimit designeri cunoscuti, a fost apreciat de colegii de breasla, a primit multe diplome si a fost invitat la seminarii, workshopuri, demonstratii, traininguri, lansari de trenduri si produse.

L-am cunoscut cu multi ani in urma la mare, in statiunea Costinesti, ca dansator in grupul Reflex al Casei Studentilor din Timisoara. Lucra si la salonul Monica ca hair-stylist, avea o barba in forma de paianjen si doar ce castigase premiul I la Iasi (concurs national de coafura si cosmetica) si premiul I la festivalul studentesc de moda de la Cluj ca make-up artist, fiind apoi invitat cu prezentarea la Palatul Cotroceni si felicitat personal de catre presedintele Romaniei de atunci, Dl. Emil Constantinescu.
De aici a inceput povestea prieteniei noastre!

RomaniaFashion.ro:
Povestea ta Sorin, incepe demult undeva in Romania. Placerea de a fi si gandi liber te-a ajutat in cariera! Cum a inceput munca de hair-stylist si care au fost primele modele pe care le-ai avut?

Sorin ENUICA:
M-am nascut in Greoni, un mic sat din Caras-Severin intr-o familie simpla de tarani, fosti mosieri si deportati in Baragan de comunisti! Parintii mei fiind simpli nu au inteles talentul meu la desen prin care am inceput sa ma manifest inca de mic desenand mai tot timpul meu liber. Mai tarziu din clasa a V-a si pana in clasa a VIII-a am urmat scoala generala cu profil de arte plastice avand o mare predispozitie pentru sculptura si modelaj. Din pacate nu am reusit sa urmez liceul din motive economice. Pentru a intra la un liceu cu acest profil pe vremea accea nu era de ajuns doar talentul, ci si spaga si persoanele influente. De multe ori avand mai multe talente se intimpla sa te pierzi si sa nu alegi calea cea mai dreapta si spun asta pentru ca o alta pasiune de a mea era dansul si crescand la sat am inceput cu dansul poular si dragostea pentru folclor si traditii, incepand cu prima aparitie ca dansator la 10 ani. In adolescenta visam sa devin profesor de desen, creator vestimentar sau dansator profesionist de folclor. In schimb dupa ce am terminat un liceu mecanic in orasul Oravita, destinul a facut ca dupa serviciul militar am inceput sa lucrez ca si veterinar, dupa care magazioner, iar mai tarziu m-am transferat la Timisoara unde dupa un concurs am obtinut un post ca dansator profesionist la ansamblul Banatul din Timisoara. In tot acest timp si trecand prin toate aceste meserii eu am inceput sa tund de pe la 17 ani, primele mele "victime" fiind tovarasii mei de joaca mai mici si vecini, iar dupa accea pe unde am lucrat eram si frizerul institutiei la care lucram. In turneele si spectacolele folclorice pe care le faceam ma ocupam si de machiajul de scena al colegilor dansatori.

RF.ro:
Iti mai amintesti care a fost primul model inedit de hair-style realizat ? ( Daca mai exista si o fotografie de atunci, putem si demonstra) Cat ai muncit, a fost greu si care a fost sursa de inspiratie?

SE:
...nu-mi mai amintesc primul meu model, dar acesta este unul dintre ultimele modele pe care le-am realizat. Manechinul pe care e facut acum un an era unul dintre modelele masculine reprezentand imaginea in lume a firmei Benetton.

RF.ro:
Spuneam in introducere ca pe langa hair-style, ai si alte pasiuni: dansul, body-painting, make-up... Ai participat la nenumarate showuri alaturi de designeri si alti profesionisti in domeniu, in tara si strainatate. Care au fost cele mai interesante provocari si colaborari ?

SE:
In tara am participat in multe spectacole si prezentari, in special cele sustinute de salonul Monica , spectacolul Miss Banat si evenimentul Romanian Fashion Week (Iasi si Bucuresti). Faceam parte din echipa nationala de make-up artisti Margaret Astor condusa de Mirela Vescan colaborand astfel cu TinaR, Eli Laslean, Danielle(lenjerie) din Brasov, Laura Olteanu, Romanita, dar cel mai mult am lucrat pentru Catalin Botezatu.

La Milano am lucrat 6 ani intrunul dintre cele mai excentrice saloane din Italia, salonul Intrecci unde sambata aveam in salon DJ in vitrina cu muzica tare ca-n discoteca. Am mai colaborat cu Academia L’Oreal si Matrix !

RF.ro:
Revolutiile tehnologice isi spun cuvantul in fiecare domeniu. Ma refer la aparate electrice de tuns, la produse ce usureaza munca. Esti adeptul lor sau al clasicei foarfeci(desi chiar si banala foarfeca a evoluat, existand foarfeci ce dau forme nebanuite dintr-o simpla taietura) ? Sau al combinatiei dintre clasic si tehnologie! Care este avantajul si dezavantajul fiecaruia ?

SE:
Revolutiile tehnologice iti usureaza si sunt adeptul lor, insa tin sa precizez ca in aceasta meserie oricat de tehnologic esti daca nu ai talent e greu sa mergi mai departe! In ceea ce ma priveste eu am trecut de la sculptura la tuns si de la desen la make-up si body-painting. Eu spun mereu ca meseria m-a ales pe mine si nu eu pe ea!

RF.ro:
Dupa nenumarate modele realizate in podoaba capilara, fie in salon, fie la showuri: iguane, chipuri umane, flori, animale, obiecte, etc, care dintre ele a reprezentat cea mai tare creatie a ta ?

SE:
Cea mai tare creatie a mea in ceea ce ma priveste, deci ce-mi place mie pentru modul cum este realizata si armonia culorilor, chiar daca nu este o tunsoare purtabila, este o tunsoare care am facut-o pentru un interviu la emisiunea "Stirile de acasa" si care se termina in frunte cu o cruce.

RF.ro:
In general, intr-un salon romanesc oamenii vin sa se tunda si sa se aranjeze. Putini dintre ei, sau poate doar victimele modei ori adeptii unui curent muzical isi realizeaza coafuri excentrice. De aproape 10 ani esti in Italia, in inima modei, Milano. Cum sunt clientii de acolo?

SE:
Clientii mei sunt foarte diferiti intre ei. Chiar daca ma evidentiez prin tunsorile artistice care ma reprezinta, asta nu inseamna ca fac doar asta! Nu am limite! Am clienti designeri de la Armani, D&G, Moskino si Prada si am si doamne la 60 de ani, copii, tineri adolescenti, fashion victim, multi gay, lume ce lucreaza in banci si consultanti! De accea cum sunt unisex se intimpla ca am toata familia, ca si clienti (mama, tata, fiu si fiica).

RF.ro:
De ce ai ales Milano? Si daca ar trebui sa o iei de la zero, ce ai face, ce ai urma? Acelasi traseu ?!

SE:
Am ales Milano din doua motive: unul pentru ca este capitala modei si al doilea din cauza incapacitatii mele de a invata o alta limba straina, pentru ca artist fiind nu am prea multa memorie pentru teorie, ci doar imaginatie si creativitate. Limba italiana se stie ca se aseamana cu romana fiind o limba latina mi-a fost mult mai usor, dar nu am studiat-o, am prins-o in zbor. Avand ureche muzicala m-a ajutat mult. Orasul cel mai potrivit mie pentru genul de tunsori ce le fac eu este Londra, dar nu as putea sa tràiesc acolo din cauza climei, iubesc soarele si urasc frigul. Din punctul asta de vedere nici Milano nu e maxim, dar e mult mai bine!

RF.ro:
Munca de hair-stylist presupune nu numai salon, clienti, ci si showuri, colaborari cu designeri, revise de moda, fotografi, diverse. Ce inseamna pentru tine aceste colaborari, cum e in capitala modei Milano in bransa aceasta? Cu cine ti-ai fi dorit colaborarea si inca nu s-a realizat?!

SE:
In ultimii 3 ani de cand am deschis salonul colaborarile extra au devenit tot mai rare, pentru ca toata concentratia se rezuma in general la activitatile din salon si la satisfacerea clientilor care sint foarte importanti si ne sustin sa mergem mai departe. Oricum avem si clienti faimosi din diverse genuri de activitate: televiziuni, muzica sau moda! Cat despre colaborari dorite ar fi multe, insa acum nici la Milano nu mai este lumea modei din ani '90\2000. Am venit un pic cam tarziu, dar mai sunt sperante!

RF.ro:
Intotdeauna ti-a placut sa fii diferit, sa iesi in evidenta. Iti creai chiar si propriile modele de haine pe care le purtai cu o imensa placere. Nu te-a tentat niciodata sa treci in zona creatorului de moda Sorin ENUICA? Iti mai creezi si acum haine?

SE:
Visul meu era sa devin un stylist complet. Deci sa creez hainele, coafurile\tunsorile si make –up-ul. Am creat foarte mult intre 18 si 24 de ani si am avut circa 100 de modele de rochii deja realizate dupa desenele mele si bineinteles cele care le cream pentru mine pentru ca imi placea sa fiu diferit de ceilalti. Trei din clientii mei (Milano) sunt designeri: unul deseneaza haute-couture pentru Armani, altul pentru barbati la D&G si un altul pentru Moskino. Nici unul dintre ei nu are o specialitate in design, au studiat cu totul altceva. Deci un gand ma bate!

RF.ro:
De cate ori mergem la un show, un seminar, vedem profesionistii la lucru, si evident ca ne dorim sa fim candva ca ei sau sa-i depasim. Ce le-ai spune celor care doresc sa faca ceea ce faci tu?

SE:
Mie mi s-a intamplat ca am mers la un seminar si nu am invatat nimic nou, pentru ca ccea ce vedeam acolo eu deja am facut sau am mai vazut, insa orice eveniment din domeniul meseriei tale poate sa-ti aduca un beneficiu. Chiar daca nu inveti nimic nou, macar ai ocazia sa te compari, sa vezi la ce nivel esti in paralel cu cel ce te informeaza. Celor care doresc sa faca aceasta meserie vreau sa le spun ca daca cu adevarat au talent sa-si urmeze instinctul, dar cu seriozitate. Important e sa ai certitudinea ca ai talent, pentru ca meseria noastrà stà la granita dintre arte si meseri si nu poti reusi numai cu technica! Tehnica se invata dar cu talentul te nasti, nu ai cum sa-l inveti!