Cum sa purtam tocuri inalte

Gratia feminina este mereu pusa la incercare de moda, prin imbracaminte, dar mai ales prin incaltaminte. Cu toc, fara toc, platforma sau nu, femeia devine victima propriei idei despre cum se incalta si cum isi pune in pericol postura corpului.

Bunul nostru prieten Alin Burileanu, kinetoterapeut cu experienta si coach in recuperare a echipei nationale de fotbal a Romaniei ne-a comunicat si demonstrat cateva dintre elementele care pot dauna sanatatii corporale, dar si metode prin care putem preveni si indrepta greselile.

Postura

In ceea ce priveste postura corpului atunci cand purtam incaltaminte cu tocuri inalte, intregul lant articular este influentat si prezinta modificari de presiune si pozitie.

Coloana vertebrala este cel mai important segment al corpului si orice modificare la acest nivel influenteaza toate articulatiile.Centrul de greutate al corpului este in regiunea lombara, mersul in pantofi cu toc inalt modifica centrul de greutate al corpului anterior, scotand din aliniament soldurile si coloana vertebrala.

Tocurile inalte maresc curbura coloanei lombare, hiperlordoza, aceasta fiind urmarea anteversiei soldului.Hiperlordoza lombara poate fi una din cauzele durerilor de spate.

Tocurile inalte pot creste presiunea la nivelul discurilor intervertebrale, o pozitie hiperlordozanata a coloanei lombare miscoreaza grosimea posterioara a discului intervertebral accelereand fenomenele de deshidratare discala si aparitia discopatiei.

Genunchiul

Postura modificata din timpul mersului pe tocuri plaseaza o forta excesiva in interiorul genunchiului ca urmare a alunecarii anterioare a femurului in raport cu tibia, semn comun al aparitiei artrozei la femei.

De foarte multe ori pot sa apara leziunii articulare la nivelul genunchiului ca urmare a imbalansului muscular creat de mersul timp indelungat pe tocuri. Un studiu a descoperit faptul ca presiunea din articulatia genunchiului creste cu un procent de 26%, cand femeile poarta toc inalt.

Gamba

Musculatura posterioara a gambei se scurteaza si se ajusteaza unghiului creat de tocul inalt, de foarte multe ori scurtarea muschiului duce la oboseala musculara si cresterea presiunii sangvine la acel nivel.

Cand partea anterioara a piciorului coboara in relatie cu tocul, tendonul lui Ahile se scurteaza.Cu cat este mai inalt tocul, cu atat devine mai scurt tocul fapt ce creeaza durere la nivelul calcaiului.p>

Glezna si picior

Incaltamintea ingusta poate cauza o crestere osoasa in articulatia degetului mare ceea ce forteaza degetul mare sa creeze un unghi in directia celorlalte degete cauzand durere si astfel apare halus valgus.

Incaltamintea ingusta impinge degetele intr-o pozitie ridicata ale articulatiilor mijlocii ale degetelor. Prin urmare musculatura degetelor 2,3,4 se scurteaza si pot sa apara degete in ciocan.

Tocurile inalte pot parea ca fac piciorul mai lung, dar pe masura ce inaltimea calcaiului creste, creste si presiunea pe partea anterioara a corpuluiexemplu: 7 cm - + 76%; 5 cm - +57%; 2,5 cm - +22%.

Cum putem sa prevenim aceste probleme

Bicicleta, pentru a activa circulatia de intoarcere venoasa, dar si pentru a scade presiunea la nivelul articulatiilor. Incerca sa faci cca 30 de minute de bicicleta pe zi, de preferat bicicleta medicinala.

Piscina, in inersie totala in apa corpul cantareste aproximativ 10% din greutatea lui, motiv pentru care miscarea in apa scade simtitor presiunea la nivelul articulatiilor. Se recomanda mersul in bazin, alergarea si inotul pe spate.

Mersul pe calcaie. Incearca sa faci asta cateva minute, mersul pe calcaie o sa intinda muschii gambei care au fost scurtati ca urmare a pozitiei prelungite pe tocuri.

Stai 30 de minute cu picioarele mai sus decat trunchiul, asta iti va ajuta circulatia de intoarcere venoasa si iti va relaxa muculatura posterioara a picioarelor si musculatura spatelui.

Cel mai important este sa avem abdomenul stabil. De foarte multe ori atunci cand purtam tocuri modificam pozitia coloanei vertebrale si implicit lungimea muchilor abdominali. Solutia este sa facem kinetoterapie cu scopul de a antrena musculatura peretelui anterior si posterior al abdomenului.

Pentru asta se pot face exercitii in patrupedie si exercitii intins pe spate. Un abdomen antrenat scade cu 40% presiunea pe vertebrele lombare!

Sa incercam sa prevenim si sa fim mai constiente !