Studentii si elevii din institutii de invatamant cu profil artistic si creativ vor avea ocazia sa participe intre 18 si 19 iulie, la Sibiu, la activitatile din cadrul programului educational Romania Creativa Educata. Specialisti in domenii creative vin la Sibiu pentru a impartasi experientele lor cu viitorii designeri din Romania si strainatate.
Programul Romania Creativa Educata a aparut ca o miscare de motivare post pandemie si ofera participantilor, in mod gratuit, acces la ultimele informatii din zona creativa digitala, din antreprenoriatul in industriile creative, dar si oportunitati de exprimare, recompensate cu burse de studiu, consiliere si mentorat.
Pe langa studentii si elevii sibieni, studenti din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Oradea si Arad, vor fi implicati in activitati de practica si voluntariat, vor asista la seminare si vor interactiona la workshop-urile sustinute de profesionisti din tara si strainatate, in salile Cine Gold din Promenada Sibiu. Proiectul a debutat la inceputul lunii iunie, cand Dumitru Preda, presedintele Fundatiei Mitichi, a pornit intr-un adevarat tur de informare la universitatile si facultatile din acest domeniu atat in Sibiu, cat si din tara, unde a sustinut prelegeri pe tema antreprenoriatului in industrii creative, cu scopul de a atrage studentii in proiectul Romania Creativa Educata. Prin semnarea de parteneriate oficiale cu UAD Cluj Napoca, MDVTM Timisoara, UNARTE Bucuresti si facultatile de arta din Arad, Iasi si Oradea, Fundatia Mitichi aduce prin programul educational completarea informationala necesara aplicarii resurselor dobandite de studenti pana la absolvire.
De asemenea, in aceeasi perioada au debutat mai multe competitii de design, organizate in colaborare cu institutii precum Institutul European de Design, PullQuest Los Angeles, Nepi Rockcastle Romania, Agensia de presa si comunicare Kreep Milano si Yolo Strategy Romania. Studentii care vor castiga aceste competitii vor fi premiati cu burse de studiu in Barcelona sau Milano, expozitii in Los Angeles si Romania, precum si cu aparitia in publicatii de specialitate. Premiile competitiilor de design vor fi acordate in cadrul celei de-a 15-a editii a Feeric Fashion Week.
Primele workshop-uri din cadrul acestui program vor avea loc in data de 18 iulie. Myra Postolache, profesor la MoodArt Verona, va sustine cursul Identitate si cultura vizuala in directie artistica, un curs de expunere a modelelor de urmat in stabilirea unei identitati vizuale in acord cu resursele creative si in raport cu publicul tinta al creatorului. Pentru ca sustenabilitatea in moda a devenit unul dintre principalii vectori ai proiectului Romania Creativa Educata, vicepresedintele Feeric Fashion Week, Landiana Cerciu, va explica studentilor cum se poate implementa acest concept in expunerea creativitatii. Masterclass-urile vor continua si in data de 19 iulie, in Feeric Venue, la Promenada Sibiu. Printre ele si cel sustinut de Donal Gjoka editor la Coeval, una dintre primele publicatii din lume in metaverse, care va oferi un curs despre activitatea creative in mediul digital, raportata la blockchain, metaverse si NFT.
„Intr-o lume aflata mereu in schimbare, domeniul modei a devenit, din pacate, o industrie exploatativa si poluatoare, moda rapida afectand nu doar mediul inconjurator, ci si oamenii. Astfel, avand in vedere experienta noastra in domeniu, consideram ca este important sa dam atentie si sa dezvoltam un sistem in acest domeniu, care sa evolueze corespunzator in primul rand prin educatia antreprenoriala, atat in ceea ce priveste sustenabilitatea, motivatia, cat si nevoia de confirmare", spune Dumitru Preda, presedintele Fundatiei Mitichi si al Feeric Fashion Week.
Romania Creativa Educata este un proiect cofinantat de Primaria Municipiului Sibiu si sustinut de Consiliul Judetean Sibiu.